Συμπληρώθηκαν στις 18 Ιανουαρίου 62 χρόνια από τον Ηρωικό θάνατο του Αγωνιστή της ΕΟΚΑ Μάρκου Δράκου. Ο Μάρκος Δράκος γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932 στο κωμόπολη της Λεύκας της επαρχίας Λευκωσίας και ήταν το ένα από τα τρία τέκνα της οικογένειας του Κυριάκου και της Δέσποινας Δράκου. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο των χωριών Καλοπαναγιώτη, Βατυλής και Λεύκας και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΧΕΝ Λευκωσίας η οποία ήταν το φυτώριο των αγωνιστών της ΕΟΚ. Δούλευε σαν λογιστής στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία και διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ. Το 1952, ως μέλος της επιτροπής της οργάνωσης ΠΕΟΝ, εργάστηκε στην οργάνωση της νεολαίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καλλιέργεια των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών μεταξύ των νέων της πατρίδας μας. Ανέλαβε αρχηγός ομάδας της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο ¨Λυκούργος¨ και ¨Μαβίλλης¨, και μαζί με την ομάδα του πέτυχε αξιόλογες και επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον των Βρετανών.
Την 1η Απριλίου 1955 επιτέθηκε με την ομάδα του στην Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία και στις 19 Ιουνίου 1955 οργάνωσε βομβιστική επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού της Πύλης Κερύνειας στη Λευκωσία. Στις 25 Μαΐου 1955 ηγήθηκε απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Βρετανού Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς με βόμβα η οποία μετά από προεργασία του Δράκου τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του Άρμιτεϊτζ , λόγω όμως κακής λειτουργία του ωρολογιακού μηχανισμού, η έκρηξη έγινε μετά τη λήξη της παράστασης και την αποχώρηση του Κυβερνήτη. Κατάστρεψε δύο φορές το γεφύρι του Κοκκινόγκρεμου. Συνελήφθη και δραπέτευσε την νύκτα της 23 Σεπτεμβρίου 1955 από το κέντρο της Κυρήνειαs, μαζί με άλλους 16 αντάρτες. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν αντί του ποσού 5.000 λιρών.
Αργότερα ξαναδημιούργησε την ομάδα του με το όνομα ¨Ουρανός¨ και συνέχισε τον Αγώνα παίρνοντας μέρος στην επίθεση στο Μερσινάκι όπου πέφτει νεκρός ο Χαράλαμπος Μούσκος και εν συνεχεία στις 12 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη έστησαν ενέδρα στην Ξεραρκάκα στο δρόμο Λεύκας – Καλοπαναγιώτη εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων. Στις 15 Ιανουαρίου 1957 ο Μάρκος Δράκος και τέσσερις αντάρτες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κρησφύγετό τους στην περιοχή Τρουλινός του χωριού Καλοπαναγιώτης, κατόπιν εκτεταμένων ερευνών που άρχισαν εκεί οι Βρετανοί.
Την νύχτα της 18ης Ιανουαρίου 1957, έχοντας βοήθεια από έναν τροφοδότη από την Τεμβριά, τον Μιχαήλ Δημητριάδη, έκαναν προσπάθειες για δημιουργία ενός νέου κρησφύγετου. Όμως ενώ κινούνταν μέσα στο σκοτάδι υπό σφοδρή θύελλα, ήλθαν ξαφνικά σε επαφή με ομάδα κρούσης των Άγγλων, στρατιώτες της οποίας άνοιξαν αμέσως πυρ εναντίον τους. Ο Μάρκος Δράκος δέχθηκε ριπές από τα όπλα των Άγγλων και έπεσε νεκρός. Ήταν τότε 25 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία.