Η 195 ΜΕΑ/ΑΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.
Η Μοίρα διέθετε είκοσι ( 20 ) αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 χιλιοστών τύπου Μπόφορ και τριάντα ( 30 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας τύπου Μπράουνινγκ.
Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Ιωαννίδης Κωνσταντίνος.
Από τη προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης της Τουρκικής Εισβολής η Α’ Πυροβολαρχία της Μοίρας με τέσσερα αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και τέσσερα αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας είχε ταχθεί μέσα στο στρατόπεδο της.
Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα μέσα στο στρατόπεδο της δέχθηκε αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να έχει ένα ( 1 ) νεκρό υπαξιωματικό.
Αμέσως μετά την αεροπορική προσβολή η Μοίρα κινήθηκε προς το χώρο διασποράς της και από εκεί εφάρμοσε το σχέδιο αποστολής της διαθέτοντας αντιαεροπορικά όπλα σε όλες στις Μοίρες Πυροβολικού καθώς και στις Ανεξάρτητες Πυροβολαρχίες εκτός της 191 ΠΟΠ.
Διέθεσε επίσης αντιαεροπορικά όπλα στις κάτωθι Διοικήσεις και σχηματισμούς ως εξής :
Στο ΓΕΕΦ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.
Στη ΔΠΒ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.
Στην ΕΛΔΥΚ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.
Καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης αλλά και της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα ενήργησε μετά όπλα της καλύπτοντας όλες τις Μονάδες και Υπομονάδες Πυροβολικού σε όλα τα μέτωπα και όπου αυτές είχαν ταχθεί.
Τα αντιαεροπορικά όπλα της Μοίρας έπληξαν τον μεγαλύτερο αριθμό από τα Τουρκικά αεροσκάφη που είχαν καταρριφθεί τόσο κατά τη πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής.
Υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών της Μοίρας, λόγω μη έγκαιρης προειδοποίησης από το ΓΕΕΦ, είχαν προσβάλει τα αεροσκάφη NORD ATLAS της επιχείρησης ΝΙΚΗ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 στη περιοχή Μακεδονίτισσας – Αεροδρομίου Λευκωσίας με αποτέλεσμα τη κατάρριψη ενός και τη πρόκληση σοβαρών ζημιών σε δύο άλλα. Από τους επιβαίνοντες σε αυτά εικοσιεννέα Καταδρομείς της Α’ Μοίρας Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τέσσερα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους βρήκαν τραγικό θάνατο.
Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία Διοικήσεως της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή του χωριού Κόρνος.
Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη.
Ηρωικά Πεσόντας: Λχιας (ΠΒ) Σωφρονίου Άβηβος.