Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 7 & 8 Ιουλίου 2024 συνέδριο με θέμα”Στρατιωτικές Όψεις της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο”. Ακολουθεί η αναφορά/παρέμβαση του Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου μας στο Συνέδριο.
Κυρίες & Κύριε Καλησπέρα.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998 από ένα αριθμό εφέδρων του Πυροβολικού που έβλεπαν την ανάγκη ίδρυσης ενός Συνδέσμου Εφέδρων που θα εκπροσωπούσε τους εφέδρους Πυροβολητές και θα προωθούσε τις αρχές και αξίες όλων όσων υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στο όπλο του Πυροβολικού.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Συνδέσμου μας με την ίδρυση του ήταν η καταγραφή της Ιστορίας του Πυροβολικού και η έρευνα για τη δημιουργία του Αρχείου των Πεσόντων και των Αγνοουμένων του όπλου κατά τις επιχειρήσεις απόκρουσης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Η απόδοση τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους μας είχε τεθεί τότε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Τραγική διαπίστωση, όταν ξεκινήσαμε τη σχετική έρευνα, ήταν ότι στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς δεν υπήρχε Αρχείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Πυροβολικού και οι πληροφορίες που αφορούσαν τους Ήρωες του όπλου μας ήταν λιγοστές. Μετά από συναντήσεις με οικογένειες των Ηρώων μας, τους συμπολεμιστών τους και κατόπιν επαφών με την Υπηρεσία Αγνοουμένων του Υπουργείου Εξωτερικών, εντοπίστηκαν τα ονόματα και σχετικές πληροφορίες για το μεγαλύτερο αριθμό των Πεσόντων και των Αγνοουμένων του Πυροβολικού.
Μετά από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια κατέστη δυνατή η ανέγερση ενός επιβλητικού Μνημείου Ηρώων με δαπάνη του Συνδέσμου μας στο «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα » στην Αθαλάσσα. Ημερομηνία ορόσημο για το Σύνδεσμο μας αποτελεί η 5η Φεβρουαρίου 2005, ημέρα αποκαλυπτηρίων του Μνημείου από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους αναγείραμε το Μνημείο των Πεσόντων της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού στο χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ακριβώς ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2006 αναγείραμε το Μνημείο των Ηρώων της 187 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στο χώρο παρά το πάρκο Αθαλάσσας, όπου έδρευε η 187 Μοίρα μέχρι το καλοκαίρι του 1974.
Η μετακίνηση του Πυροβολικού από το «Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα» και η εγκατάλειψη του μνημείου που ο Σύνδεσμος μας ανήγειρε εκεί, κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη της ανέγερσης ενός νέου μνημείου Ηρώων. Το μνημείο αναγέρθηκε το 2015, επίσης με δαπάνες του Συνδέσμου, μας στο χώρο του παρεκκλησίου της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Πλατύ Αγλαντζιάς, και αποτελεί μαζί με το παρεκκλήσιο το συγκρότημα του Μνημείου Ηρώων του Πυροβολικού.
Απόδοση τιμής στους δύο Ηρωικούς Διοικητές, της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχη Εμμανουήλ Χατζηδάκη και της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Αντισυνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή από το Σύνδεσμο μας, αποτελεί η φιλοτέχνηση και κατασκευή με δαπάνες του Συνδέσμου των προτομών τους το 2011 και η παραχώρηση τους στην Εθνική Φρουρά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην Κύπρο οι προτομές τοποθετήθηκαν στα στρατόπεδα που φέρουν τα ονόματα των Ηρωικών Διοικητών και στην Ελλάδα στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντισυνταγματάρχη Καλμπουρτζή στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, τελέστηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του Αντισυνταγματάρχη Χατζηδάκη από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Δημήτριο Αβρααμόπουλο.
Ορόσημο αποτελεί για το Σύνδεσμο μας η παραγωγή της επικής ταινίας «Το βουνό της Σιωπής» με θέμα την ηρωική και τραγική 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, και την πορεία των πυροβολητών της Μοίρας προς την Αθανασία, κατά την επική μάχη-ενέδρα της 23 Ιουλίου 1974. Το κόστος παραγωγής της ταινίας καλύφθηκε αποκλειστικά από το Σύνδεσμο μας και τα δικαιώματα προβολής της παραχωρήθηκαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Η σύνθεση «Ωδή στο Χαμένο Πυροβολητή» ενός πένθιμου εμβατηρίου αφιερωμένου στους Ήρωες του Πυροβολικού μας, αποτελεί επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας.
Μεγάλη επιτυχία αποτελεί για το Σύνδεσμο μας η ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας, για τον εντοπισμό των ομαδικών τάφων των Αγνοούμενων πολεμιστών της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στη Διάβαση του Μπέλλα-Παις. Η προσπάθεια ξεκίνησε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων της ντροπής και επιστέγασμα της αποτέλεσε ενδελεχής μελέτη που περιλάμβανε τους πιθανούς χώρους ταφής, η οποία παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και μια συμπληρωματική έκθεση οποία παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2009 στον τότε Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ο εντοπισμός ενός μεγάλου αριθμού λειψάνων των αγνοουμένων μαχητών της Ηρωικής Μοίρας ήταν το 2010 γεγονός. Οι πληροφορίες που ο Σύνδεσμος παρέδωσε, ήταν σε μεγάλο βαθμό ακριβείς και τα οστά 28 αγνοουμένων μας ανευρέθηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειες των Ηρώων μας, δίδοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία που τους βασάνιζε για 36 χρόνια. Με την τέλεση των κηδειών των Ηρωικών μαχητών, είχε γραφτεί ο τραγικός επίλογος της ηρωικής τους πορείας προς την Αθανασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας προχώρησε το Σεπτέμβριο του 2012, στη σύσταση του Εμπιστεύματος Υποτροφιών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο προικοδότησε το Εμπίστευμα με το ποσό των €50000.00. Έκτοτε ο Σύνδεσμος μας παραχωρεί υποτροφίες ύψους €3000.00 Ευρώ σε φοιτητή-ερευνητή διδακτορικού επιπέδου με θέμα έρευνας από τη νεότερη Κυπριακή ιστορία.
Το 2019 ο Σύνδεσμος ανέθεσε στον Ιστορικό-Ερευνητή Δρα Χάρη Αλεξάνδρου την καταγραφή της πολεμικής δράσης των Μονάδων του Πυροβολικού το καλοκαίρι του 1974, και την έκδοση βιβλίου με καθαρά επιστημονικό τρόπο και εντολή την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων με προσέγγιση της απόλυτης ιστορικής αλήθειας, χωρίς υπερβολές και αναλήθειες. Το βιβλίο με τίτλο «Η Δράση των Μονάδων Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς το καλοκαίρι του 1974 – Αποφασιστικός Παράγων επί του πεδίου της μάχης» παρουσιάστηκε το περσινό καλοκαίρι με πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε εξαιρετική απήχηση. Το βιβλίο είναι υποψήφιο σήμερα για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και το CY REVIEW.
Ο Σύνδεσμος μας εξέδωσε επίσης το 2016 και το βιβλίο του έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού Νίκου Ορφανίδη με τίτλο «Αναφορά Μοίρας – Για την 189 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού».
Η ανατροπή της απόφασης του Υπουργείου Άμυνας για την αφαίρεση των επικρουστήρων από τα όπλα των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων, πιστώνεται αποκλειστικά στις δυναμικές ενέργειες του Συνδέσμου μας, την ώρα που οι ηγεσίες των άλλων αδελφών Συνδέσμων εφέδρων αποδέχτηκαν την απόφαση αυτή αδιαμαρτύρητα και αποτελεί μια μέγιστη προσφορά προς την Πατρίδα και την Εθνική Φρουρά.
Έσχατο αλλά πρωτίστως σημαντικό θέμα, άξιο ιδιαίτερης αναφοράς, είναι και η πραγματοποίηση κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, του Ετήσιου Μνημόσυνου εις Μνήμην των 110 Ηρώων του Πυροβολικού, που πραγματοποιείται στο Μνημείο των Ηρώων του Πυροβολικού και στο οποίο παρευρίσκονται οι πλείστες οικογένειες των Ηρώων μας, μεγάλος αριθμός πολεμιστών του 1974 καθώς και η οργάνωση άλλων μνημόσυνων και εκδηλώσεων τιμής προς στους Ήρωες του Πυροβολικού.
Σας Ευχαριστώ